Care pot fi sursele unei alimentari cu energie electrica?
In momentul in care ne gandim la alimentari cu energie electrica, nu putem decat sa ajungem la o singura concluzie. Aceste alimentari ofera energia electrica de care oamenii depind atat de mult in viata de zi cu zi.
Totul in jurul nostru se datoreaza energiei electrice. Corpurile de iluminat folosesc energie electrica pentru a functiona. Aparatele electronice si electrocasnice, sculele electrice si mai nou autoturismele, folosesc energie electrica pentru a putea functiona.
Energia electrica este pur si simplu o necesitate atat in locuintele oamenilor cat si in cladirile comerciale, administrative, industriale sau alte cladiri.
Toate procesele de lucru, toate tehnologiile, retelele si absolut tot functioneaza datorita energiei electrice. Practic, daca nu ar mai fi energie electrica am putea spune ca ne-am intoarce in epoca de piata.
Dar, oare care pot fi sursele de unde este obtinuta energia electrica? Veti descoperi informatii interesante in legatura cu acest aspect in randurile de mai jos.
Tinand cont de importanta alimentarii cu energie electrica in viata de zi cu zi, va recomandam sa cititi articolul pana la final. Informatiile pe care le puteti afla sunt deosebit de importante.
Sursele regenerabile ale unei alimentari cu energie electrica
De ce Alimentari cu Energie Electrica? Generarea de energie electrica prin surse regenerabile de energie valorifica resursele naturale care sunt inepuizabile sau se regenereaza rapid.
Aceste tehnologii sunt esentiale in tranzitia catre un sistem energetic mai durabil, care este mai putin dependent de combustibilii fosili. De asemenea, ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la atenuarea schimbarilor climatice. Sursele regenerabile includ:
1. Energia solara fotovoltaica
Radiatia solara este utilizata pentru a genera energie electrica prin panouri solare fotovoltaice. Aceste panouri contin celule fotovoltaice care transforma lumina solara direct in energie electrica prin efectul fotovoltaic.
Energia solara poate fi valorificata si prin sisteme de concentrare a energiei solare, unde radiatia solara este utilizata pentru a incalzi un fluid si a genera abur care antreneaza turbinele conectate la generatoare.
2. Energia eoliana
Energia cinetica a vantului este transformata in energie mecanica de catre turbinele eoliene. Cand vantul intoarce palele turbinelor eoliene, acestea activeaza generatoarele care produc energie electrica. Turbinele eoliene pot fi instalate pe uscat.
3. Energie hidroelectrica
Valorifica energia cinetica a apei in miscare pentru a genera electricitate. In centralele hidroelectrice, apa stocata intr-un baraj este eliberata si curge prin conducte catre turbine, care activeaza generatoarele in timp ce acestea se rotesc.
Exista de asemenea, sisteme de alimentare cu maree care exploateaza mareele si curentii oceanici pentru a genera electricitate.
4. Energie geotermala
Caldura din interiorul Pamantului este folosita pentru a genera electricitate. In aceste centrale, caldura geotermala este folosita pentru a incalzi apa si a produce abur care antreneaza turbinele conectate la generatoare.
Acest tip de energie este de obicei disponibil in regiunile cu activitate geotermala, cum ar fi zonele vulcanice sau tectonic active.
Surse de energie neregenerabile
In momentul in care vine vorba despre alimentari cu energie electrica, pot exista si surse neregenerabile.
Generarea de energie electrica folosind surse de energie neregenerabile implica utilizarea resurselor naturale care sunt poluante si finite sau se regenereaza intr-un ritm mult mai lent decat consumul uman. Unele dintre aceste surse neregenerabile sunt:
1. Energie termica conventionala (carbune, petrol si gaze naturale)
Aceste surse de energie sunt utilizate in centralele termice conventionale. Procesul implica arderea combustibililor fosili pentru a incalzi apa si a produce abur.
Acest abur este folosit pentru a transforma turbinele conectate la generatoare care produc energie electrica. Principalul dezavantaj al acestei metode este emisia de cantitati mari de gaze cu efect de sera si alti poluanti ai aerului.
2. Energia nucleara
Aceasta energie este generata de fisiunea nucleara, unde nucleul atomic greu cum ar fi uraniul, se imparte in atomi mai mici, eliberand o cantitate mare de energie sub forma de caldura.
Aceasta caldura este folosita pentru a incalzi apa si a produce abur care antreneaza turbinele conectate la generatoare.
Alimentari cu Energie Electrica – Desi energia nucleara nu produce emisii de gaze cu efect de sera in timpul producerii de electricitate, ea ridica ingrijorari cu privire la siguranta nucleara, gestionarea deseurilor radioactive si proliferarea armelor nucleare.