miercuri , mai 22 2024
Breaking News

Tonometrie Oculara

De ce este necesara o tonometrie oculara?

Persoanele carora le-a fost recomandata o tonometrie oculara, trebuie sa stie ca este vorba despre un test rapid si simplu care verifica presiunea din interiorul ochilor. Rezultatele obtinute in urma unei astfel de examinari a ochilor ajuta medicul sa vada daca sunteti expus riscului de glaucom.

Glaucomul este o boala in care nervul ochiului (nervul optic) este deteriorat treptat in timp, ducand la pierderea vederii. Aceasta boala este adesea asociata cu cresterea presiunii oculare.
Identificarea acestei presiuni oculare crescute si incercarea de a o reduce este singura modalitate cunoscuta de a preveni orbirea din cauza glaucomului. Screeningul precoce poate ajuta la protejarea vederii si la incetinirea pierderii vederii.

De ce am nevoie de tonometrie oculara?

Ochii dvs. sunt plini cu diferite lichide care ii mentin sanatosi. Se produce in mod constant lichid nou si se scurge lichidul vechi. Dar daca acest sistem de drenaj este astupat, fluidele se acumuleaza. Asta face ca presiunea din interiorul ochilor sa creasca.

Uneori, presiunea este cauzata de o leziune oculara sau o trauma. Odata ce ochiul dvs. se vindeca, totul poate reveni la normal. Dar unii oameni au un sistem de drenaj care nu functioneaza asa cum ar trebui.

De-a lungul timpului, presiunea ridicata in interiorul ochiului va poate afecta nervul optic, care trimite imagini din ochi catre creier. Lasata netratata aceasta problema, poate provoca aparitia glaucomului.

Tonometrie OcularaDeoarece boala de obicei nu are simptome, examenele oftalmologice regulate sunt o idee buna. Medicul dumneavoastra de ochi (medicul oftalmolog) va va verifica presiunea oculara facand un test de tonometrie oculara. De asemenea, pot urmari orice modificare a presiunii in timp.

Oricine poate face glaucom, dar sansele dvs. sunt mai mari daca aveti peste 40 de ani sau daca v-ati ranit la ochi. De asemenea, daca aveti un membru al familiei cu glaucom sau miop, aveti sanse mari de a face laucom.

Daca aveti diabet sau daca vi s-a spus ca aveti corneele subtiri la mijloc aveti sanse de a va confrunta cu glaucomul. Puteti face glaucom si daca aveti probleme cu circulatia (fluxul sanguin) sau daca aveti frecvent migrene.

Ce se intampla in timpul unui test de tonometrie oculara?

Medicul dumneavoastra va poate verifica presiunea ochilor in cateva moduri diferite:

Tensiometru. Dupa ce picaturile speciale de amorteala sunt puse in ochi, medicul dumneavoastra tine usor acest dispozitiv in forma de creion, in exteriorul globului ocular. Citirea arata cat de bine se impinge corneea.

Puf de aer: Medicul dumneavoastra ar putea folosi de asemenea un instrument care sufla un mic puf de aer in ochi in timp ce va uitati intr-o lumina. Acest puf masoara si presiunea din interiorul globului ocular.

Ambele metode sunt nedureroase si dureaza doar cateva secunde. Daca medicul dumneavoastra oftalmolog face testul cu puful de aer, este posibil sa simtiti o mica presiune asupra ochiului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va va impartasi rezultatele imediat.

Ce inseamna rezultatele?

Presiunea ochilor este diferita de la o persoana la alta, iar acest lucru se vede in timpul unui examen de tonometrie oculara. In mod normal, se situeaza undeva intre 12-22 mmHg („milimetri de mercur”). Majoritatea persoanelor diagnosticate cu glaucom au o presiune oculara peste 20 mmHg.

Daca presiunea oculara este mare dar nervul optic arata normal, este posibil sa aveti ceea ce se numeste „hipertensiune oculara”. Este posibil sa nu aveti niciun simptom, dar acest lucru ar putea duce la glaucom in timp.

Unii oameni cu hipertensiune oculara nu ajung niciodata sa aiba glaucom. Altii da, chiar daca presiunea lor oculara se incadreaza intr-un interval normal. Din acest motiv, tonometria este doar o parte a unui examen oftalmologic complet.

Rezultatele obtinute dupa o tonometrie oculara, impreuna cu alte teste de vedere ajuta medicul sa-si faca o idee mai buna despre sanatatea ochilor dvs.

Verifica si

Cabinet Stomatologic Brasov

Cabinet Stomatologic Brasov

De ce sunt necesare minim doua vizite pe an intr-un cabinet stomatologic Brasov? Stiati ca …

Close